Enchilada

Enchilada este un preparat autentic mexican, foarte picant și aromat. Enchilada înseamnă "acoperit cu sos de ardei iute" și pentru această rețetă mexicanii folosesc nu mai puțin de 4 tipuri de ardei iuti uscati (unii sunt și afumați) pe care ii rehidratează și formează un sos gros cu care acoperă rulourile de tortilla de porumb umplute cu carne tocată de vită.

TIMP DE PREPARARE

             Timp de preparare: 60 min

 

INGREDIENTE

             Chilli Ancho uscat şi afumat (2 buc – aprox. 40 g)

             Chilli Arbol uscat (3 buc – aprox. 30 g)

             Chilli Pasilla uscat (2 buc – aprox. 30 g)

             Chilli Guajillo uscat (2 buc – aprox. 30 g)

             3 căței de usturoi

             roșii pasate 100 g

             ceapă deshidratată

             fulgi de usturoi uscat

             coriandru măcinat și proaspăt

             scorțisoară

             carne tocată de vită

             tortilla de porumb

             brânză Mozzarella

 

PREPARARE

Pentru realizarea sosului se scot ardeii picanți și noi am adaugat roșii pasate. Aceasta este o variantă mai puțin picantă pentru mexicani, dar foarte picantă pentru europeni :).  Se scot semințele din ardeii uscați. Se curăță și 3 căței de usturoi. Se pun într-o tigaie antiaderentă fără ulei și se încing putin, fără să se ardă. Aceasta face să se elibereze mai bine aroma din ardei și usturoi. Apoi se transferă într-un vas cu apă fierbinte și se fierb 10-15 minute. Atenție la aburi, sunt foarte iuți și usturători.

Se pune piurerul de roșii în blender. Ardeii rehidratați se adaugă peste roșii în blender și se fac piure. Se adaugă o parte din apa în care au fiert. Atenție, este foarte iute! Se condimentează cu ceapa deshidrată, fulgi de usturoi uscat, coriandru măcinat și un strop de scorțișoară. Opțional se poate adauga în sosul de enchilada și cacao, oregano uscat.

Se mixează totul foarte bine. Sosul de enchilada este gros și are o culoare roșie vibrantă. Se unge fiecare tortilla de porumb cu sos și se pune umplutura de carne tocată. Unele variante de enchilada se fac la tigaie, prin prăjirea tortillei, dar noi am preferat varianta la cuptor, este mai puțin calorios asa. Se rulează fiecare tortilla și se pun una lângă alta în tavă. Se toarnă mult sos peste ele.

Se rade brânza peste ele și se coc la 180 de grade, până când branza se topește și este foarte puțin rumenită. Cam 20 de minute. Se lasă sa se racească puțin. Se decorează cu coriandru proaspat și se servește.

 

Ingrediente necesare rețetei disponibile pe www.mexican.ro

Chilli Ancho uscat şi afumat 200 g 

Chilli Arbol uscat 200 g 

Chilli Pasilla uscat 200 g

Chilli Guajillo uscat 200 g

Tortilla din făină de porumb fără gluten (12 bucăți) 

Comentarii

Lasati un comentariu