Tamale cu fasole neagra si salsa mexicana

Tamale este un preparat traditional mexican faimos si foarte gustos invelit in frunze de porumb. Preparatul este considerat unul din cele mai vechi din lume, existand dovezi ca era gatit inca din anii 8000 inaintea erei noastre de catre mayasi, incasi si azteci, fiind un preparat usor de transportat si depozitat. 

Reteta noastra de astazi este un preparat tamale cu fasole neagra si salsa mexicana. In acelasi fel se pot face si deserturi de tamale foarte gustoase.

Timp total: 2h

Timp de preparare: 1h 30 min

Timp de gatire: 30 min

Cantitate gatita: 32-36 tamale

Ingrediente:

  • 1 pachet frunze uscate de porumb
  • 700gr. faina masa harina
  • 2 lingurite sare
  • 2 lingurite chimen macinat
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1,4L supa de legume
  • 180ml ulei vegetal (floarea soarelui, avocado, masline)
  • 250g salsa mexicana/ salsa verde/ mole
  • 300-400g fasole neagra fiarta

Instructiuni:

  1. Inmuiati frunzele de porumb. Așezați cojile de porumb într-un vas mare sau în tigaie și acoperiți complet cu apă caldă. Lasati timp de 30 de minute până când se înmoaie.
  2. Se amesteca faina (aluatul). Intr-un bol mare adaugati faina, sare, chimen macinat, praf de copt si amestecati. Adaugati uleiul treptat in timp ce amestecati cu mana sau mixerul la viteza mica pana se incorporeaza. Apoi treptat adaugati supa de legume si amestecati timp de 10 minute pana cand compozitia devine pufoasa. Acoperiti vasul cu un prosop umed si pastrati-l la frigider pana cand este gata de utilizare.
  3. Preparati umplutura. Amestecati intr-un bol fasolea neagra (strecurata si spalata daca este din conserva) cu sortimentul de sos dorit (salsa mexicana, verde sau mole)
  4. Asamblati tamale. Pentru asamblarea lor urmariti acesti simplii pasi:
    1. Intindeti frunzele de porumb inmuiate pe o suprafata plana.
    2. Intindeti 3-4 linguri de aluat in forma rectangulara pe o frunza de porumb (puteti sa aveti un bol cu apa la indemana ca sa va udati mainile astfel incat sa nu se lipeasca aluatul)
    3. Adaugati o cantitate mica de umplutura (1-2 lingurite) in mijlocul aluatului. 
    4. Impaturiti cu atentie frunza de porumb astfel incat aluatul sa acopere foarte bine umplutura. 
    5. Impaturiti frunza de porumb astfel incat sa ii dati o forma cilindrica.
    6. Indoiti un capat al tamalei, astfel incat partea inferioara sa fie inchisa, iar partea superioara sa ramana deschisa (vezi imaginea).
    7. Folositi o sfoara sau taiati fasii lungi dintr-o frunza de porumb pentru a lega tamale.
  1. Gatiti tamale. Cea mai recomandata varianta este folosirea unui cos de inox sau bambus pentru gatirea la aburi a tamelelor intr-o oala. Asezati tamalele in cos si lasati-le la gatit in aburi aproximativ 30 minute pana cand se desprind usor de frunza de porumb.
  2. Serviti tamale. Se desfac din frunza de porumb si se servesc calde imediat sau pot fi depozitate in frigider intr-un recipient inchis ermetic pana la 3 zile sau in congelator pana la 3 luni.

Pofta buna!

Ingrediente necesare pe care le gasiti pe www.mexican.ro

Kit pentru tamale

Fasole neagra fiarta 800g

Faina de porumb Harimasa 1kg

Salsa mexicana clasica 250g

Salsa verde 250g

Concentrat de sos mole 235g

Comentarii

Lasati un comentariu